Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 • ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΤΑΤΜ

  www.topo.auth.gr 

  Επισκεφτείτε το νέο ιστοχώρο ΤΑΤΜ για όλα τα ΝΕΑ και τις πληροφορίες του ΤΑΤΜ.

  Η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν ενημέρωνεται από  01.10.2016.

   

   
 • Εισακτέοι ΠΜΣ ΤΑΤΜ

  Περισσότερα...  

 • Εγγραφές επιτυχόντων Μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης

  Περισσότερα...

Fernando Sansò, αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΤΑΤΜ/ΑΠΘ

Sanso1 figure

Την Τρίτη 20 Μαΐου 2008 ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνο, Fernando Sansò, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

 

Ο τίτλος απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Ηλία Τζιαβό. Παρέστησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Σταύρος Πανάς, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και αριθμός προσκεκλημένων.

 

Τον καθηγητή Sansò προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ τον έπαινο προς τον τιμώμενο εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Αθανάσιος Δερμάνης.

 

Μετά την απονομή του τιμητικού διπλώματος, των διασήμων και των αναμνηστικών πλακετών, ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Sansò με τίτλο "The Measurement of Everything: From the Shape of the Earth to that of a Statue" ("Η Mέτρηση των Πάντων: Από το Σχήμα της Γης στο Σχήμα ενός Αγάλματος").

Η ομιλία του καθηγητή Sansò PDF LOGO.Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του καθηγητή Fernado Sansò

 

Γεννήθηκε το 1945 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Έλαβε το πτυχίο της Φυσικής με διάκριση (cum laude) από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου το 1967. Το 1969 αρχίζει η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Ινστιτούτο Τοπογραφίας του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, όπου δίδαξε Τοπογραφία (1976-1981) και στη συνέχεια ήταν διευθυντής και καθηγητής του Ινστιτούτου Τοπογραφίας, Φωτογραμμετρίας και Γεωφυσικής (1982-1992). Το ίδιο διάστημα διετέλεσε μέλος του Ιταλικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Τοπογραφία και τη Φωτογραμμετρία. Από το 1993 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Υδραυλικής, Περιβάλλοντος, Συγκοινωνιακών Υποδομών και Τοπογραφίας (Ingegneria Idraulica, Ambientale, Infrastrutture Viarie, Rilevamento - DIIAR) του Πολυτεχνείου του Μιλάνου και από το 1995 είναι αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Μιλάνου στο Κόμο. Από το 1980 ο καθηγητής Sansò έχει στενή και εποικοδομητική συνεργασία με αρκετά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, συμμετέχει σε επιβλέψεις διδακτορικών διατριβών και κοινά ερευνητικά προγράμματα και έχει σημαντική συνεισφορά σε επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος.

 

Με το επιστημονικό του έργο προήγαγε τομείς της Θεωρητικής Γεωδαισίας, μεταξύ των οποίων τα προβλήματα συνοριακών τιμών, ενώ κορυφαία θεωρείται η συμβολή του σε θέματα Δορυφορικής και Φυσικής Γεωδαισίας. Το έργο του περιλαμβάνεται σε περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους, εκδόσεις πρακτικών διεθνών συνεδρίων και αρκετά βιβλία Γεωδαισίας. Στην μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία υπήρξε δάσκαλος πολλών υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών ερευνητών, αρκετοί των οποίων είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ιταλίας και άλλων χωρών. Ο καθηγητής Sansò έχει οργανώσει σειρά Διεθνών Συνεδρίων Θεωρητικής Γεωδαισίας (Hotine Marussi) και Διεθνών Σχολείων Γεωειδούς (International Geoid Schools).

 

Το 1990 ήταν πρόεδρος του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος GEOMED, που συνέβαλε στον υψηλής ακρίβειας και διακριτικής ικανότητας προσδιορισμό του γεωειδούς στη Μεσόγειο Θάλασσα και από το 1992 είναι πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Γεωειδούς. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας (1999-2003) και από το 2003 επίτιμος πρόεδρός της. Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ιταλικής Ακαδημίας Lincei (1986-2006) και από το 2007 είναι πλήρες μέλος της. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (Doctor Scientiarum honoris causa degree in Geodetic Science, 2002). Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου έχει λάβει ανώτατες διακρίσεις στον τομέα των γεωεπιστημών, μεταξύ των οποίων Bomford Αward (1979) και Feltrinelli Award (1986), ενώ από το 2004 είναι Εταίρος της Βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Ένωσης. Διετέλεσε και διατελεί μέλος εκδοτικών επιτροπών σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά της Γεωδαισίας και της Γεωφυσικής, όπως Manuscripta Geodaetica, Journal of Geodesy, Geophysical Journal International, Bollettino di Geodesia e Scienze Affini, Studia Geophysica et Geodaetica.

 

Sanso2 figure